Pædagogiske metoder i Den Selvejende Institution Amarok’
Pædagogisk Retning
På Den Selvejende Institution Amarok lægger vi vægt på to pædagogiske tilgange, der danner grundlaget for vores arbejde med beboerne. Vi vurderer løbende, om disse tilgange er tilpasset målgruppen på en meningsfuld måde. Skulle der opstå behov for ændringer, vil personalet, ledelsen og bestyrelsen i fællesskab tage beslutning om at justere vores pædagogiske retning.
Anerkendende Pædagogik
Anerkendelse handler ikke kun om de ord, vi siger, men også om vores nonverbale kommunikation – et smil, hævede øjenbryn, og lignende. Anerkendelse sker i alle aspekter af vores interaktioner, og når personalet anerkender et barn, kan selv et kort øjebliks opmærksomhed, som et hej eller et smil, være nok til at få barnet til at føle sig set.
Mennesker indgår konstant i relationer, og gennem disse relationer påvirker og skaber vi hinanden. Anerkendende pædagogik handler om at møde det enkelte menneske der, hvor det er, og se personen for den, han eller hun er, snarere end kun for de handlinger, de udfører. Når vi bliver set og hørt som dem, vi er, styrker det vores selvværd og bidrager til vores identitetsdannelse.
De unge, der anbringes på Amarok, har ofte en “bagage” af negative oplevelser og traumer, og de kan have manglet anerkendelse i deres tidligere miljøer. Vores opgave er at styrke deres selvværd og hjælpe dem med at opbygge en ny fortælling om deres liv, fyldt med positive oplevelser. For at dette kan ske, er det dog nødvendigt, at de unge lærer, hvilke handlinger der er ønskværdige, og hvilke der ikke er.
På Amarok vægter vi højt, at have dygtige, faglærte pædagoger og andre kompetente medarbejdere, samt grundigt oplærte ufaglærte, som alle er i stand til at arbejde ud fra institutionens pædagogik.
Det Fælles Tredje
“Et andet ord for at opbygge en relation, er det man i pædagogiske kredse mange år har kaldt ‘Det fælles tredje’. Det drejer sig om for dig, at finde områder, hvor der er et interessefællesskab mellem dig og den unge, eller et interesseområde som den unge har. Dette interesseområde bliver det fælles tredje.”
— Flemming Platz, Relationer og anerkendelse (2010)
Når vi møder en ny ung, er det vigtigt at finde et interesseområde, der kan danne grundlag for en relation – det kan være tegneserier, IT, sport, eller noget helt andet.
En tidligere erfaring viser, hvordan en ung dreng, der var socialt tilbagetrukket, fandt fælles fodslag med en pædagog gennem et spil på sin iPod. Gennem dette fælles interesseområde blev en relation langsomt opbygget, hvilket førte til, at drengen begyndte at deltage mere aktivt i dagligdagens pligter og opgaver.
Relationen, bygget på den unges styrker, kan skabe motivation for at engagere sig i faglige og sociale aktiviteter. Dette møde med den unge i et område, hvor han eller hun har kompetencer, minimerer modstand og konflikter og giver mulighed for gradvist at indføre faglige krav.
“At man, når det i sandhed skal lykkes at føre et menneske hen til et bestemt sted, først og fremmest må passe på at finde ham der, hvor han er, og begynde der. Dette er hemmeligheden ved al hjælpekunst. Enhver der ikke kan det, han er selv en indbildning, når han mener at kunne hjælpe en anden. For i sandhed at kunne hjælpe en anden må jeg forstå mere end han – men dog vel først og fremmest forstå det, han forstår. Når jeg ikke gør det, så hjælper min mereforståen ham slet ikke.”
— Søren Kierkegaard, En ligefrem meddelelse (1859)
Det er derfor afgørende, at man i en relation først og fremmest møder den unges behov. Når man gør det, skaber det mulighed for at lede den unge hen mod noget fagligt. Det er vigtigt at have i tankerne, at de unge ofte har specielle behov, som i første omgang tilgodeses bedre ved at tænke i andre baner end det rent faglige.
Amaroks Værdigrundlag
Vores værdigrundlag hviler på fire centrale værdier: Omsorg, Genkendelighed, Ansvarlighed og Faglighed. Disse værdier danner fundamentet for vores pædagogiske arbejde og samarbejde internt blandt personalet.
Omsorg: De unge på institutionen har ofte oplevet mange nederlag og omsorgssvigt. Derfor er det vigtigt for os at udvise omsorg, ikke kun i form af praktiske behov som mad og tøj, men også ved at engagere os i de unge som unikke individer.
Genkendelighed: Mange af de unge har haft et kaotisk liv uden faste rammer. Vi skaber derfor en forudsigelig og struktureret hverdag med klare rutiner og regler, som giver de unge tryghed og mulighed for udvikling.
Ansvarlighed: De unge har ofte manglet ansvarlige rollemodeller. Vi prioriterer derfor, at de ansatte på Amarok fungerer som sådanne, og at de hjælper de unge med at tage ansvar for deres eget liv og forstå konsekvenserne af deres valg.
Faglighed: De unge kommer ofte fra miljøer, hvor skolegang og uddannelse ikke har været prioriteret. Derfor er det vigtigt, at vi motiverer dem til at udnytte deres potentiale og bryde med tidligere mønstre. Vores personale er veluddannet og reflekterer løbende over egen praksis for at sikre den bedst mulige støtte til de unge.